achtergrondplaatje voor hoofdpagina

Alweer de 2e pagina, het schiet al op! 

Kinderopvang...

Ja, ook aan kinderopvang moet je denken. Anouk gaat straks 3 dagen in de week werken en Nikky blijft voorlopig full-time aan het werk. Dus moesten we maar eens gaan zoeken.
We zijn gaan kijken bij een heel leuke opvang, en toen we een week of twee geleden belden hadden ze in januari nog 4 plaatsen.
Nou, het zag er allemaal heel leuk uit, de (bege)leidsters waren ook heel aardig en alles was op en top in orde en schoon. Daarom hadden we ons in laten schrijven, maar toch even een mailtje gestuurd of er plaats was in januari. Dat was er wel, maar slechts op één dag! De andere twee dagen kwamen vrij in april! Da's pas over een jaar, en we hoeven niet uit te leggen dat het minder lang duurt voordat Anouk weer aan het werk gaat. Sterker nog, het duurt überhaupt minder dan een jaar normaalgesproken voordat je kindje komt!

Snel maar even gebeld naar een andere opvang, die zit aan de andere kant van het dorp. Opzich is dat ook geen probleem, maar men was daar nog niet eens met de planning voor 2010 bezig! We waren wat vroeg... Met stomheid geslagen gaven we aan dat we bij de andere opvang pas in april 2010 terecht konden maar volgens de vriendelijke dame aan de andere kant van de lijn zou het allemaal wel los lopen. Ach... wie heeft er de meeste ervaring mee? Wij in ieder geval niet, dus laten we proberen dat niet zo snel mogelijk geregeld en vastgelegd te willen hebben en vertrouwen op alles wat komen gaat.

Da's best lastig...

Foto's

We hadden het op de eerste pagina al gezet: Anouk begint een héél mooi buikje te krijgen.
Ze voelt het nu zelfs iets kriebelen in haar buik, dus we nemen maar aan dat de kleine salto's aan het draaien is ofzo. Wel grappig om te zien dat ze ineens begint te lachen soms.
Om jullie een beetje op de hoogte te houden hebben we vanmiddag (11 april 2009) wat foto's geschoten.

Hieronder vind je de foto's van Anouk met 16 weken en 2 dagen:

Foto van Anouk Foto van Anouk Foto van Anouk Foto van Anouk

Op 20 april gaan we weer naar de verloskundige, dus binnenkort meer!

De "17 weken" controle

Jawel, we lopen een weekje achter en dat blijft voorlopig zo... Dus ook de 16 weken controle is eigenlijk met ruim 17 weken. Maar vandaag was het dan zover en mochten we voor het eerst naar de praktijk in Sint Michielsgestel. Het gaat allemaal prima met Anouk. Ze komt mooi aan, niet te veel en niet te weinig, de bloeddruk blijft prima in orde en het kindje groeit ook precies zoals de verloskundige het graag ziet! Al met al weer geweldig nieuws. Ook voelt Anouk het steeds vaker kriebelen in d'r buik en de verloskundige bevestigde dat dat inderdaad het bewegen van het kindje was!
En toen... een van de mooiste momenten tot nu toe. Je kindje op een echo zien is mooi, maar een hartje horen kloppen is gewoon geweldig! Gelukkig hadden we de videocamera bij, dus alles is mooi opgenomen... Tenminste, nadat Nikky weer even bij z'n positieven kwam en begon te filmen. Het blijft een wonderlijk moment waarop je echt álles vergeet, ja!

De 20-weken echo (het Structureel Echoscopisch Onderzoek) is vandaag ook al vastgelegd en staat op 11 mei 2009 gepland. Een erg spanndend echoonderzoek waarbij ons kindje van top tot teen nagekeken wordt op allerlei problemen en afwijkingen. Zodra die geweest is komt er zeker weer een update!

De babykamer, en allerlei andere dingen...

Ook hier beginnen we zo langzaamaan aan te denken, ons kindje moet natuurlijk ergens slapen en ergens in zitten en liggen, de kleertjes moeten opgeborgen worden en de luiers en... ontzettend veel!

Gelukkig kregen we een tip van een collega van Nikky over de Mama Mazzeldagen bij Prenatal. Volgens de site is er een flinke korting op wandelwagens en kinderkamertjes de komende week!
Eigenlijk hadden we die winkel iets links laten liggen nadat we in Nijmegen eens binnengelopen waren en het eigenlijk wel tegenviel, maar de Prenatal in 's-Hertogenbosch is gróót!! En daar stonden zomaar 3 kamertjes die meteen bij ons in de smaak vielen. Het is er eentje geworden, en natúúrlijk vertellen we NIET welke het is geworden...
Wat wel weer een ontzettende mazzel is, is dat de Bugaboo Cameleon voor het eerst in Nederland in de aanbieding komt, en natuurlijk is dat de wandelwagen die we graag zouden hebben. Dus a.s. donderdag en zondag staan wij tussen allemaal andere Mazzelende Mama's om ons droomkamertje en de Bugaboo te bestellen.
We zijn ons geestelijk al aan het voorbereiden op het ergste...

De 20-weken echo

Nou, inmiddels hebben we de Bugaboo binnen, en ook het weekendbedje is al gearriveerd. We zijn dus behoorlijk op weg!

Een van de dingen die nog op de agenda stonden was de 20-weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Zie het als een soort APK voor de kleine.
Alles wordt even nagemeten en er wordt gekeken of de kleine goed ontwikkeld is. Of het blaasje gevuld is, beweegt 'ie goed, en zijn de vitale organen goed ontwikkeld. Ook kijken ze naar een hazenlip of klopvoetjes.
Voordat de echoscopiste begon hadden we voor de zekerheid aangegeven dat we absoluut niet wilden weten of het een jongentje of een meisje zou worden. Dat nam ze al aan, maar zoals ze zelf zei: "Het is de baby, het kindje en hij" ookal zou het een meisje worden.
Nou, die kleine van ons was een behoorlijke druktemaker zeg! Hij (of zij) was flink aan het bewegen en wilde natuurlijk niet lekker op de foto. Typisch een trekje van vaders kant zei Anouk al en dat klopt wel ja...

Gelukkig wist de echoscopise ons al snel te vertellen dat alles in orde was met ons kleintje  dus dat was natuurlijk een grote opluchting! We hebben natuurlijk weer enorm genoten van deze echo, maar helaas geen video van de 20-weken echo. Wel een paar foto's meegekregen en die willen we jullie natuurlijk niet onthouden.

Foto van het SEO  Foto van het SEO

Ook weten we nu waarom Anouk soms last heeft van haar benen als ze op haar rug ligt.
De placenta zit namelijk aan de buikzijde van haar baarmoeder en de kleine heeft met zijn hoofd een plekje gevonden vlak op de aorta nét voordat die vertakt naar haar benen. Omdat het hoofdje op deze slagader gaat drukken zodra Anouk op haar rug ligt ontstaat dat vervelende gevoel. Ook omdat de placenta aan de voorkant van de baarmoeder zit kan Anouk de bewegingen nog niet erg goed voelen. Ze voelt het wel kriebelen soms, maar de meeste bewegingen worden nog gedempt door de "airbag" zoals de echoscopiste het noemde. Maar over een paar weken verzekerde ze ons dat Anouk het wel beter zou gaan voelen. En da's ook niet zo verassend als je de kleine zag schoppen en bewegen!

Om te vieren dat alles in orde was hebben we het eerste setje kleertjes voor ons kleintje gekocht en deze krijgt hij (of zij) aan zodra hij (of zij) geboren is.
Maandag weer naar de verloskundige, dus dan gaan we eens kijken wat die er van vindt!

De 20-weken controle

Zo, vandaag weer langs de verloskundige en opnieuw een nieuw gezicht. Bij de controle van Anouk d'r bloeddruk kwam er een redelijk afwijkende meting uit, bijna 20mm Hg lager dan dat ze de afgelopen keren had. Vreemd, zeker omdat Anouk zich niet anders voelt dan anders... Ook bij het wegen een verassing, in 4 weken tijd was ze 5 kilo aangekomen. Toen de verloskundige ook naar de groei en stand van de baarmoeder ging kijken was daar ook een verassing. De baarmoeder stond volgens de verloskunige te hoog voor de zwangerschapsduur... Al met al een hoop verassingen bij deze nieuwe verloskundige.
Op aanraden van de verloskundige zijn we naar het ziekenhuis in 's-Hertogenbosch gegaan voor een zgn. GTT (Glucose Tolerantie Test) onderzoekje. Hiermee kan worden gekeken of Anouk last heeft van zwangerschapsdiabetes. Da's een tijdelijke vorm van suikerziekte die ontstaat doordat de palcenta steeds meer glucose vrij wil laten komen. De alvleesklier maakt als tegenhanger daarom extra insuline aan waardoor de glucosewaarde binnen de perken blijft. Als de insulinewaarde beneden peil blijft kan er een overschot glucose ontstaan in het bloed en krijgt de baby te veel binnen. Hierdoor kan de baby te groot worden wat later in de zwangerschap en bij de bevalling diverse problemen kan geven.
In het ziekenhuis kreeg Anouk een oplossing van 50g glucose te drinken, moest toen een uur wachten en mocht tijdens dat uur uitdrukkelijk niets doen! Een uur lang een boekje lezen duurt best lang... Maar na het uur werd er bloed afgenomen voor onderzoek.
Stel nu dat de bloedwaarden in orde zijn dan is er geen sprake van zwangerschapsdiabetes, maar als de glusocewaarden verhoogd zijn dan kan dat dus wel op deze vorm van tijdelijke suikerziekte duiden. Met een dieet en regelmatige controle is dat goed bij te houden en verloopt de rest van de zwangerschap zonder problemen.
Een van de symptomen van zwangerschapsdiabetes is een (te) grote hoeveelheid vruchtwater wat de grote - en daardoor te hoog liggende - baarmoeder en het "flink" toegenomen gewicht zou verklaren. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat Anouk een groeispurt heeft gehad de afgelopen weken waardoor ze nu "voor" loopt.
We zien het wel, voorlopig voelt Anouk zich nog goed en alle andere symptomen van de zwangerschapsdiabetes heeft ze niet.
Zodra we meer weten houden we jullie hier ook op de hoogte!

De uitslag van het onderzoek

Wat kan een telefoongesprek met je "oude vertrouwde" verloskundige toch verhelderend zijn! De uitslagen van het bloedonderzoek waren allemaal perfect, dus da's al weer een hele zorg minder. Waarna de verloskundige vroeg wat er eigenlijk allemaal aan de hand was.
We hebben haar uitgelegd wat er allemaal was voorgevallen tijdens het laatste consult.

De lage bloeddruk is in deze fase normaal omdat de placenta is volgroeid en daardoor de bloeddruk iets lager wordt, Anouk heeft immers tijdelijk wat minder bloed beschikbaar.
De reden dat Anouk te zwaar is - ze streven naar 2 kilo per 4 weken - is omdat ze te zout eet. Het is allemaal vocht en dat verklaart ook waarom de baarmoeder te hoog ligt: meer vruchtwater dan strikt noodzakelijk is. Die kleine van ons kan dus rustig de borstcrawl en de rugslag oefenen! Hadden we dat maandag maar meteen gehoord, dat had toch aardig wat vraagtekens gescheeld!
We hebben het advies gekregen om te letten op het zoutgehalte van het eten, dus voorlopig even geen pizza's en niet te veel frietjes meer. En de afhaalchinees is al helemaal taboe! Wat wel mag is veel groenten en voldoende vezels en dan mag een tussendoortje natuurlijk altijd.
Dus, we gaan het allemaal maar eens goed in de gaten houden de komende 4 weken, dan zien we het wel weer op 15 juni bij de volgende controle en dat is dan te lezen op pagina 3…

^